Yoga

Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’, en aangezien dit mijn levenswoord is voel ik me hier al jaren erg goed bij.

De yoga die ik beoefen, en nu ook als zodanig doorgeef, is RAJA yoga. RAJA betekent ‘koning’ of ‘heerser’. Dat slaat op de plek die het binnen Yoga inneemt (het ‘koningsnummer’), maar evenzeer op de beheersing van het zelf. Het is veel meer een levenswijze en komt daarmee dicht in de buurt van de oorspronkelijke vorm die het duizenden jaren geleden had.

Binnen Raja yoga volg je het zogeheten Achtvoudig Pad:

  1. Yama’s – aanwijzingen betreffende je houding naar je omgeving, de ander, de natuur.
  2. Nyama’s – aanwijzingen betreffende de houding naar jezelf.
  3. Asana’s – de houding van het lichaam in wisselwerking met de ademhaling. Voornamelijk gericht op zitten, de letterlijke betekenis van ‘asana’.
  4. Pranayama – de beheersing van verdeling van Prana (ademhaling)
  5. Prathyahara – terugtrekken van de zintuigen
  6. Dharana – richten van concentratie
  7. Dhyana – gevorderde concentratie
  8. Samadhi – eenheidsbeleving

Over de Yama’s, Nyama’s en Samadhi spreek ik in mijn lezingen en tijdens persoonlijke gesprekken.

De Asana’s, Pranayama, Prathyahara, Dharana en Dhyana komen aan de orde in de lessen ‘Relax, Focus & Connect’/’Ontspan, Focus & Verbind’ die ik vanaf 11 januari 2023 elke woensdagochtend geef bij Meinensports in Midwoud. Het valt voor mij onder het kopje ‘Afleren, ontmantelen en herinneren’, want je zult merken dat je ook hierin je eigen waarheid vindt, je eigen tempo volgt. Ik kan je de technieken leren, jij bepaalt volledig hoe je deze gebruikt. Door te luisteren naar je lichaam, door te luisteren naar je geest. Zonder te ontspannen kun je je niet optimaal met jezelf verbinden en is focussen al helemaal lastig. Deze drie zijn onderling zo verbonden, dat alleen de meer lichamelijke vorm van yoga (de HATHA yoga) voor mij niet werkte. De combinatie met het richten van de concentratie en de verdeling van de adem/Prana, werkt voor mij daarom beter. We bewegen tijdens de lessen uiteraard wel, maar oefenen ons in bewegingen die gericht zijn op het hydrateren van ons bindweefsel, en het soepel houden van de gewrichten. Deze Asana’s zijn voornamelijk afkomstig van de Yin Yoga.

Verder is er in elke les ruime aandacht voor de ademhaling en komen er verschillende Pranayama technieken aan bod, waaronder uiteraard ook de Tummo (= vuur) ademhaling, die bekend is geworden door Wim Hof.

Mocht je je op willen geven voor deze lessen, ga dan naar de website of neem gewoon even contact met mij op.